3 svenska tjänster för laglig film på nätet

Jag tittar en hel del på film, och jag förlitar mig idag helt på de legala tjänsterna som finns i Sverige. Det finns ett utbud av olika företag som strömmar film för en billig penning. Det är smidigare och billigare än att hyra filmer i videobutiken.

För några år sedan laddade alla ner filmer från Direct Connect eller BitTorrent. Det gör folk fortfarande men personligen har jag helt gått över till de lagliga tjänsterna. Skälet är inte enbart att jag vill vara legal, utan att det är betydligt smidigare.

Att ladda ner en piratkopierad film är visserligen helt gratis, men det tillför en del arbete. Dels ska du vänta på att filmen laddas ner (vilket tar en stund om man bara har 8 Mbit ADSL), och när filmen väl är nere är det inte helt säkert att kvaliteten är bra. Vill du dessutom ha undertexter kräver det än mer jobb, såvida du inte tankar Bluray/DVD-kopior.

Tre alternativ till lagliga tjänster är Headweb, Voddler och ViaPlay. Min personliga favorit är Headweb, som alltid fungerar fint även via ADSL och över WiFi i hemmet. Voddler har också blivit rätt bra, även om det finns vissa nackdelar med tjänsten som jag inte gillar. ViaPlay storsatsar på marknadsföring för tillfället, och de har ett annorlunda betalningssystem – 99 kronor i månaden för att se valfritt antal filmer.

headweb

Headweb

Skälet till varför jag föredrar Headweb är att de dels kontinuerligt fyller på med nya filmer. Filmerna kostar som regel 39 kronor och du kan betala via flera sätt; antingen fyller du på ditt Headweb-konto genom att betala med kort, eller så betalar du en enskild film via SMS (då tillkommer en extraslant för att finansiera teleoperatörens avgifter).

Headweb kräver ingen speciell programvara. Du klickar igång filmen direkt i webbläsaren och kan titta direkt. Har du pengar på ditt Headweb-konto krävs det bara ett par musklick för att börja titta. Vill du kolla på din TV, kopplar du bara datorn till TV:n via HDMI och klickar upp fullskärmsläget.

voddler

Voddler

I likhet med Headweb har Voddler också många nya filmer. De har även en hel del äldre filmer som är helt gratis. Det är ett stort plus.

Nackdelen med Voddler är att du måste installera en speciell programvara. Voddlers användare bygger nämligen upp ett nätverk mellan varandra för att strömma filmer. Du delar således ut en viss del av din bandbredd till andra.

Det här är rätt smart, men problemet är att Voddlers programvara ligger resident i minnet hela tiden. Även när du inte tittar på film kommer Voddler utnyttja din bandbredd. Du kan manuellt stänga av programmet, men då måste du komma ihåg det. Denna bit gillar jag inte alls.

viaplay

ViaPlay

ViaPlay har valt att använda låta användare betala en månadsavgift på 99 kronor istället för att betala för varje respektive film. För 99 kronor i månaden får du titta på hur mycket du vill. Det kan jämföras med exempelvis Spotify, där du får lyssna på hur mycket musik du vill för samma summa.

ViaPlays nackdel är att utbudet av filmer är klent. Det finns knappt några nyare filmer, och de som finns är verkligen inget att hänga i julgranen. Det är klart att man kan hitta guldkorn, men ärligt talat är det mesta skit. Det finns dock en del TV-serier som är rätt bra. Överlag är det idag inte värt 99 kronor i månaden.

Hur tittar du på film online?

Taggar: Headweb, Voddler, ViaPlay, film (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “3 svenska tjänster för laglig film på nätet

  1. Peter

    Tack Sebastian , mitt mål i livet är att vara så cool o fräzig jag bara kan ! Men det här handlar om pengar och ett samvete som rymmer mer än några nerladdade filmer . 

  2. Peter

    Skulle aldrig falla mig in att betala för det jag kan få gratis på Tankafetast . Alla filmer där har svensk text . Du behöver inte vänta på nedladdningen för du har varit förutseende nog att ha ett litet lager filmer på din externa disk . Och är kvaliteten kass så syns det i kommentarerna . 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *