Säkerhet

3 gratis lösningar som fixar din PC efter virusinfektion

Om man kör utan antivirus i Windows, löper man rätt stor risk att bli infekterad av skadlig kod. Även om du har ett riktigt bra antivirus, är du inte till hundra procent säker. Inget antivirusskydd är heltätt. Så vad gör du när datorn blivit så skadad att den knappt går att starta upp? Du vill säkert rädda ditt system – eller i alla fall viktiga filer. Här är tre gratis lösningar!

De tre paket som presenteras här under är så kallade räddningsskivor. Du laddar ner en av dem, bränner ISO-filen på en CDR-skiva och därefter bootar du från CD:n på den infekterade datorn. Notera att du behöver en annan dator för att ladda ner och bränna räddningsskivan.

Som regel brukar PC-datorer som standard vara inställda på att boota från CD-skivor före hårddisken. Om det inte fungerar behöver du gå in i BIOS-inställningarna och ändra prioriteringsordning på boot-enheter. När du startar din dator kommer det att stå vilken knapp du trycker för att komma till BIOS Setup (det kan stå något annat). Ofta är det [F1] eller [Esc].

Det är förresten ingen dum idé att ladda ner och bränna en sådan här räddningsskiva även om du inte drabbats av virus. För skulle du – eller någon du känner – en vacker dag mötas av en dator som vägrar starta upp, är det bra att ha en sådan här skiva liggande.

Räddningsskiva för virusinfekterade datorer

Avira AntiVir Rescue System

Med den här Linuxbaserade räddningsskivan får du hjälp att rädda en dator som blivit så pass skadad att den inte längre går att starta upp. Paketet innehåller verktyg för att reparera skador, söka efter virusinfektioner samt rädda data från det infekterade systemet.

Dr.Web LiveCD

Dr.Webs räddningsskiva är till för att rädda datorsystem som har blivit illa infekterade av skadlig kod. Räddningsprogrammen är till för både Windows och Linux. Applikationerna hjälper dig att försöka ta bort virusen, och du kan även kopiera data för att rädda viktiga filer från den skadade datorn.

Kaspersky Rescue Disk 10

Bränn Kasperskys räddningsskiva på en CD och boota från den. När du startat upp räddningsprogrammen kan du söka efter, och ta bort, olika former av infektioner av farlig kod (virus, trojaner, maskar och så vidare). Om datorn blivit infekterad är det här en betydligt säkrare lösning än att försöka starta upp Windows för att installera och köra ett antivirus.

Mer läsning:

Taggar: räddningsskiva, räddnings-CD, virus, säkerhet, antivirus, virusskydd, ta bort virus (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “3 gratis lösningar som fixar din PC efter virusinfektion

 1. bengt39

  Jag har också AVG inga problem alls sen många år nu- 
  Virus är inte så farligt nuförtiden det är skräp på  webplatser som är faran och AVG riktigt bra där.
  Att betala för antivirusprogram typ Norton och annat GLÖM DET 2013 de har inget att komma med än att överbeskydda för att de skräms och så slöar det ner datorn.
  Sunt förnuft och AVG räcker för de flesta .
  Sen kan man skydda sin dator mot fel om man installerar och provar nyaprogram mycket och fixar och donar i datorn. Där fördrar jag betalprogrammet Acronis före Ghost som gör en avbild av din C disk och som enkelt uppdateras regelbundet  -Du återställer din dator på 10-20 minuter om du får problem.Även om du skulle få nåt otyg i datorn som är ovanligt idag med AVG installerat.
  http://fatherben.se/wordpress/bacup-av-datorn-jamforelse-olika-programvaror/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *