15 program du måste ha på din dator!

Har du formaterat om din dator eller kanske köpt en ny? Då är det en hel del program som du behöver installera på din dator för att du ska kunna komma igång och börja använda den ordentligt.

Behoven är förstås olika beroende på vad du använder din dator till. För egen del så är de program som står listade här oumbärliga i mitt användande av datorn både yrkesmässigt och privat. Har du en helt ”ren” dator så sätt igång och börja ladda ner och installera!

AVG Antivirus
Det du först bör installera när du har skaffat en ny dator är ett antivirusprogram. Ett av de bästa gratisprogrammen, som också är ett av de populäraste, är AVG Antivirus. Det kanske inte är det snabbaste bland de antivirusverktyg som finns tillgängliga, men jag gillar programmets utformning och det har än så länge lyckats förhindra mina datorer från att bli virusinfekterade.
free.avg.com

WinRAR
WinRAR är ett jättesmidigt program för att hantera komprimerade filer. Det hanterar inte bara rar-filer utan även zip-filer och ett dussintal till mer eller mindre ovanliga format. Programmet har ett enkelt användargränssnitt och du kommer snabbt åt dess funktioner när du högerklickar på filer i Utforskaren. Att det dessutom finns på svenska är ett plus i kanten.
www.rarlabs.com

WinAmp
Det i Windows medföljande Media Player fungerar förvisso lika bra att spela upp  musik med som med WinAmp, men Winamp är ändå ett program som jag tycker om och som har hängt med på mina datorer i många år. Jag tycker själv inte om det nya användargränssnittet (som förvisso har funnits rätt länge nu och väl kanske inte är så nytt längre) för programmet, utan använder det klassiska skalet till det.
www.winamp.com

Spotify
Spotify är det nyaste programmet på min lista över måste-ha-program. Även om utbudet av låtar nu har begränsats så är Spotify fortfarande en helt fantastisk programidé. Skönt att slippa oroa sig för att säkerhetskopiera musikarkivet! Skaffa en Spotify invite.
www.spotify.com

FlashFXP
Det finns många bra FTP-klienter. Den jag fastnat för är FlashFXP. Gränssnittet är enkelt, det går snabbt att ansluta till nya servrar och det finns funktioner för överföringar FTP-servrar emellan. Genom att trycka på F9 placeras programmet i systemfältet där går enkelt att komma åt.
www.flashfxp.com

Firefox
Internet Explorer är sedan länge övergivet för min del, det är Firefox som gäller. Minnesslukarproblemen som programmet tidigare hade är nu en gång för alla fixade och webbläsaren är både snabb och snygg.
www.mozilla.com/firefox/

Adobe Flash Player
Utan Flash-pluginen kan du inte beskåda innehållet på videosajter som Youtube. Ett måste att installera både för Internet Explorer och Mozilla Firefox.
www.adobe.com/products/flashplayer/

Java
Sun:s Java-motor är också den ett måste att installera för att kunna köra både vanliga Java-applikationer och Java-applets som körs i webbläsaren.
www.java.com

Real Alternative
Realaudio och realvideo är vanliga format för ljud och bild på webben. Real Alternative är ett alldeles gratis verktyg som hanterar dessa format. Med Real Alternative slipper du dessutom de irriterande reklamrutor som ständigt poppar upp om du istället använder dig av gratisversionen av Realplayer.
www.free-codecs.com/download/real_Alternative.htm

QuickTime Alternative
QuickTime-formatet används främst för uppspelning av videoklipp men det finns också ljud som är i QuickTime-format. QuickTime Alternative är ett gratisprogram med fullt stöd för dessa format. Dessutom medföljer en mediaspelare som utséendemässigt är en kopia av den gamla och saknade mediaspelaren från Windows XP:s tidiga dagar.
www.free-codecs.com/download/quicktime_alternative.htm

DivX
Med DivX-codecen installerad på din maskin kan du spela upp  filmer i både Xvid- och DivX-format, format som är vanliga för att kunna komprimera DVD-filmer till mindre filstorlekar.
www.divx.com

ICQ
ICQ är ett Instant Messaging-program som levt en tynande tillvaro i takt med att Microsofts konkurrerande program Messenger har blivit allt populärare. Själv kan jag fortfarande mitt ICQ-nummer utantill och använder programmet till att hålla kontakt med gamla vänner världen över.
www.icq.com

MSN Messenger
När Messenger först började bli populärt så hatade jag programmet och kunde inte förstå hur det var att föredra framför ICQ. Eftersom det idag dock är det dominerande chattprogrammet så har jag fått ge med mig. Messenger är precis lika beroendeframkallande som ICQ var i början. Funktionerna för ljud- och videokonferens är dessutom mycket bättre i Messenger än i ICQ.
messenger.msn.com

Paint.Net
Egentligen så föredrar jag att använda Photoshop, men eftersom licensen för Photoshop är allt annat än billig och jag inte vill uppmuntra till piratkopiering genom att tipsa om att programmet finns för nerladdning hos Piratebay, så är Paint.Net ett program att kika närmare på. Funktionsmässigt är det mycket bra och dessutom är det alldeles gratis.
http://www.getpaint.net/

Open Office
Även om det är långt ifrån lika bra som Microsofts Office enligt mitt tycke, så duger Open Office mer än väl till åtminstone ordbehandling. Programmet är förstås kompatibelt med Microsofts olika filformat och det kostar inte ett rött öre att införskaffa.
www.openoffice.org

[b]

image-176
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “15 program du måste ha på din dator!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *