10 filmtips för datornördar

      Inga kommentarer till 10 filmtips för datornördar

Det finns många filmer som på ett eller annat sätt handlar om hacking eller om digitala alternativa verkligheter. Här kan du ta del av tio riktigt bra filmtips för datornördar.

Wargames 

Wargames handlar om en ung kille som hackar sig in på en server tillhörande den amerikanska militären, och som av misstag sedan nästan startar tredje världskriget. I huvudrollen ser vi Matthew Broderick.

Tron

Tron handlar om en speldesigner som dras in i den digitala verkligheten av en elak mjukvarupirat som heter Master Control. Färgerna i filmen är lika enformiga som på en gammal ABC 80, vilket bidrar till den speciella känslan i den. Huvudrollen axlas av en ung Jeff Bridges.

Hackers

Hackars handlar om en ung kille som blir arresterad av Secret Service efter att han har skapat ett virus. Han blir förbjuden att sitta framför en dator till han fyller 18, då han upptäcker ett helt underground-community fullt av hackare. Medverkande är bland andra Angelina Jolie och Jonny Lee Miller.

Matrix-trilogin

Även om den första filmen är överlägset bättre än de två uppföljarna, så är hela Matrix-trilogin ändå ett måste att se. Hackaren Neo lever ett dubbelliv som utvecklare på dagarna och hacker på nätterna. Något med verkligheten känns konstigt, tycker han, och när han får reda på hur sanningen ser ut blir ingenting mer sig likt. Effekterna och slagsmålsscenerna i filmerna är fortfarande i världsklass. Huvudrollen spelas av Keanu Reeves.

Johnny Mnemonic

Huvudrollen i den här filmen innehas också av Keanu Reeves. Filmen utspelar sig i en framtid där allt är uppkopplat mot Internet. Johnny Mnemomic har ett chip inplanterat i hjärnan där han får information lagrad, information som det sedan visar sig att ett storföretag är väldigt angeläget om att få tag på.

Minority Report

Minority Report utspelar sig i en framtid där man kan förutse brott innan de händer, och på så vis förhindra brott från att utföras och även straffa utföraren innan något brott har begåtts. Systemet ska vara felfritt, men när huvudpersonen själv utpekas som en framtida mördare och ska gripas, så påbörjas en spännande flykt och en jakt på upprättelse. Tom Cruise spelar huvudrollen i filmen, där man även kan höra några av karaktärerna prata och sjunga på svenska i en av scenerna.

eXistenZ

eXistenZ är en film som utspelar sig i en framtid där folk har opererat in en bioport i sin ryggrad för att kunna ansluta sig till populära tv-spel där man tas till en mental låtsasvärld tillsammans med andra spelare. Problemet är bara att det till slut är svårt att veta vad som är verklighet och vad som inte är det.. Huvudrollen innehas av Jude Law.

Die Hard 4.0

Die Hard 4.0 är först och främst en riktigt hårdkokt actionfilm. Inte minst tack vare medverkan från Kevin Smith, som spelar en datornörd som har en källare med fler datorskärmar än på Nasdaq-börsens innersta kärna, samt att det är internetterrorister som är skurkarna i filmen, så förtjänar den dock ändå en plats på listan. I huvudrollen ser vi förstås Bruce Willis.

The Net

Av tio nördfilmer på listan är det bara en där huvudrollen spelas av en kvinna. Sandra Bulluck spelar en socialt missanpassad datornörd som får hela sitt liv vänt upp och ner efter att hon får ett program sänt till sig av en nätkompis. Hon får bland annat en helt ny identitet, där hon har ett kriminellt förflutet, och tvingas sedan kämpa för att ta reda på vad som har hänt och varför.

Office Space

Den här filmen är kanske främst känd för scenen där man totalt förstör en faxmaskin med basebollträn, men filmen är så mycket mer än så. När två av huvudpersonens vänner blir sparkade från företaget de jobbar på, bestämmer de sig för att skapa ett virus för att ta pengar från företaget och föra över till sina egna konton.

Taggar: filmer, filmtips, hemmabio (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *