Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

Gratis antivirus från Microsoft

Microsoft Security Essentials är inget komplicerat program. Det innehåller de inställningar och funktioner du kan kräva av ett antivirus. Dessa är definitivt inte svåra att hitta eller använda sig av, utan det är logiskt och enkelt uppbyggt. Gränssnittet känns igen från andra Microsoftprogram och håller ordinär Windowsstandard.

När du har installerat Security Essentials kommer programmet MsMpEng.exe att finnas under Processer i Aktivitetshanteraren. Det är ditt antivirusskydd som ligger i bakgrunden hela tiden. Du hittar även programmet som en grön ikon nere i systemfältet. Efter en installation på testdator låg minnesanvändningen på drygt 71 MB. Detta är varken dåligt eller bra. Jag har testat program som ligger på runt 10 MB, medan andra kända säkerhetspaket har stulit långt över 200 MB.

Microsoft gratis antivirus Aktivitetshanteraren Processer

Värt att veta är dock att alla säkerhetsföretag numera satsat hårt på att dra ner på hur mycket prestanda deras program ska ta av datorerna. I skrivande stund håller säkerhetsföretagen på att lansera 2010 års versioner av programpaketen, så det kommer att bli intressant att se hur de fungerar i år. Inom kort får jag alltså reda på om 71 MB är för mycket, jämfört med de andra. Symantec hävdar exempelvis att Norton Internet Security 2010 bara ska ta 11 MB internminne.

Security Essentials är som sagt ett antivirusprogram, men det innefattar även skydd mot spyware. Inom detta område har Microsoft sedan länge tillbaka huserat i och med sitt gratisprogram Microsoft Defender. Defender är ett antispyware som i realtid skyddar mot att spionprogram och annan bråte installeras på din dator.

Erbjuder ett bra skydd

Microsoft Security Essentials bygger på Microsofts tidigare antivirusprogram Windows Live OneCare. Än så länge har inte jättemånga ordentliga tester gjorts av Security Essentials, men sammanfattningsvis har säkerhetsprogrammet fått mer än godkänt. Det fungerar med andra ord väldigt bra och jag kan inte säga annat än att jag känner mig trygg med Security Essentials installerat.

Gratis antivirus, Microsoft Security Essentials

Man behöver så klart komplettera med en brandvägg för att få bäst skydd, men det räcker som regel med Windowsbrandväggen som ingår i Windows. I alla fall om du har minst Windows XP Service Pack 2. Vill du ha ett program från tredjepart finns det gott om gratis brandväggar att ladda ner.

Jag ger idag Microsoft Security Essentials 3 av 5 i betyg, på grund av att det erbjuder ett bra och tryggt skydd. Det är lätt att använda, tar inte speciellt mycket prestanda och datorn och det håller sig tyst i bakgrunden. Det håller sig bra jämfört med andra gratis antivirusprogram, men jämför man med ett kommersiellt säkerhetspaket halkar det så klart efter en bit.

Betyg 3 av 5

Ladda ner Microsofts gratis antivirus

SPONSORLÄNK
Bullguard - Billigt säkerhetspaket!

Bullguard - Billigt säkerhetspaket!

Bullguard Internet Security 2018 är ett testvinnande säkerhetspaket, just nu kraftigt rabatterat! Testa programmet helt gratis i 60 dagar! Ladda ner och prova!

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Microsoft, Security Essentials, Microsoft Security Essentials, antivirus, antispyware, gratis antivirus, säkerhet, IT-säkerhet, gratisprogram, freeware, virus, virusskydd, antivirusprogram, virusprogram (Intressant?)

http://www.pconline.se/nyheter/symantec-norton-2010/
Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 650 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna