Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

Microsoft har lanserat ett gratis antivirusprogram som nu har kommit ut i fullversion. Är det dags att byta ut ditt antivirus mot ett skydd från Microsoft? PCOnline har testat Microsoft Security Essentials – som gratisverktyget heter!

Microsoft Security Essentials dök upp som en betaversion för ett tag sedan, och i och med den lanseringen testkörde jag den tidiga versionen ett tag. Jag skrev en text om detta på min blogg. Nu har det fria antiviruset kommit i fullversion och det är fortfarande gratis. Microsofts gratis antivirusprogram är översatt till svenska och har ett väldigt lättförståeligt gränssnitt.

Security Essentials erbjuder ett resident antivirusskydd. Det betyder att programmet ligger i bakgrunden av ditt system och ser till att inga virus infekterar din dator. Du kan jämföra med en virusskanner, som det finns gott om gratisversioner av, där programmet bara söker igenom datorn efter virus men inte ligger kvar och skyddar.

Microsofts gratis antivirus

Microsofts gratis antivirus finns tillgänglig för Windows XP, Vista och Windows 7. Filen du hämtar hem är på cirka 8 MB, och sedan behövs även uppdateringar laddas ner men det gick väldigt fort. Efter en installation kan du välja att söka igenom datorn för att se om det finns några virus som gömmer sig i filerna på dina hårddiskar och andra lagringsenheter.

Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

Genomsökningen tog ungefär 30 minuter på min testdator. Då är det en relativt gammal dator på 3 GHz, med 1,5 GB internminne och med ett par hårddiskar på sammanlagt cirka 500 GB. Hastigheten får bedömas som genomsnittlig.

När jag testar ett antivirusprogram finns det flera detaljer jag tittar på. Vad jag själv inte testar är hur effektivt skyddet mot virus är. Detta är något som jag anser kräva betydligt större resurser än vad de flesta redaktioner har tillgång till. Att genomföra en rättvis test av virusskyddens effektivitet kräver betydligt mer än att bara installera några virusfiler och sedan köra igång programmet.

Därför gör jag som de flesta recensenter och tittar på siffror från välkända och trovärdiga testcenter, såsom AV-Comparatives.org och AV-Test. Dessa, och några till, genomför mycket bra tester som ger ett gott underlag för att bedöma hur effektivt virusskyddet är.

Vad jag tittar på är installation, användargränssnitt, hur mycket prestanda det tar av datorn och den allmäna upplevelsen av programvaran. Detta är det som användare har visat sig vara mest intresserade av. Ett antivirusprogram ska fungera tyst och effektivt i bakgrunden, utan att störa användaren med vare sig dialogrutor eller genom att dra ner prestandan på datorn.

Läs vidare testet och ladda hem Microsoft Security Essentials!

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 654 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna