Test: Samsung NC10 – en riktigt schysst minidator

Samsung NC10 är å ena sidan ingen minidator som sticker ut ur mängden, men å andra sidan har de lyckats riktigt schysst med små detaljer som gör datorn till ett bra val.

Efter att jag har packat upp Samsung NC10 konstaterar jag att det är en minidator (netbook) jag kan komma att gilla. Datorn finns i svart och vitt, och den jag har provat är den svarta. Toppen är i pianosvart lack, medan innedelen, vid tangentbordet och skärmen, är i matt svart.

NC10 har en skärm på 10,2 tum och är således större än min privata Asus Eee PC 901Go. Jag ska inte sticka under stol med att jag gillar den pyttelilla storlek som 901Go har, men jag kan se fördelarna med att välja en lite större modell som NC10. Främst är det tangentbordet som vinner på det, då det är i det närmaste fullstort. Tangenterna är sköna att skriva på och knapparna är placerade korrekt, vilket annars är ett problem med många minidatorer, där man fått trycka ihop dem för att få plats.

Samsung har valt att köra med en matt skärm. Personligen föredrar jag denna typ, för jag tycker alternativet högglansig reflekterar alldeles för mycket. Däremot håller jag helt med om att högglansiga skärmar – som bland annat finns på HP Mini-Note och Acer Aspire One – ger klart bättre bild, med starkare färger och bättre kontrast. Betrakningsvinkeln är ingen höjdare på NC10 och det märks att det är en rätt billig LCD-panel. Det är dock inget större problem när du sitter framför datorn.

Samsung NC10 och hårdvaran

Om vi tittar på hårdvaran så är den samma som finns i de flesta minidatorer. Processorn är en Intel Atom på 1,6 GHz, internminnet är på 1 GB och det sitter en hårddisk på 160 GB under skalet. Det är fullt tillräckligt för att göra det man gör med en minidator – surfar, skickar e-post och så vidare. Ett tips är att kolla upp Kingstons speciella turbominne för minidatorer.

Portarna består av tre USB 2.0, VGA, samt ljud in och ut. Det finns även en SD-kortläsare på framsidan. Här sitter även ett flertal lysdioder för att markera om datorn jobbar, laddar batteriet etc. Nätverksmöjligheter finns i och med Ethernetport, WiFi 802.11b/g samt Bluetooth.

Batteriet är värt att nämnas, då det är ett 6-celligt dylikt. Du får nämligen upp till sex timmars batteritid på datorn, beroende på vad du gör. Det är riktigt bra, med tanke på att de allra flesta konkurrenter är begränsade till runt tre timmar.

Styrplattan brukar vara lite si och så på minidatorer, eftersom det inte finns så mycket utrymme att använda sig av. På NC10 har man lyckas rätt bra. Själva plattan är inte speciellt stor, men knapparna sitter i alla fall under istället för, som på en del konkurrenter, på varsin sida om plattan. Samsung har även lagt till en skrollfunktion på styrplattan, som du drar fingret över för att skrolla i exempelvis din webbläsare.

Programvaror i NC10

Själva installationen går lätt. Windows XP Home installeras automatiskt första gången man startar datorn. En programvara från Samsung tar även en säkerhetskopia av systemet efter första omstarten. Tyvärr ingår det inte mycket programvaror i datorn. Det finns inget Officepaket, så du får ladda ner och fylla på med egna program. Däremot medföljer en 90-dagarsversion av McAfees säkerhetspaket.

Samsung NC10 finns även i en modell som har inbyggt 3G-modem för dig som använder mobilt bredband. Vill du slippa dongeln satsar du på denna version istället. Tyvärr hade PR-byrån som lånade ut datorn ingen sådan modell i lager, så jag kunde inte testa denna funktion. Jag har dock provat det på flera andra minidatorer utan problem. Man monterar då SIM-kortet på någon plats i datorn – oftast bakom batteriet – och sedan går det att koppla upp sig via mobilt Internet precis som om du har en dongel ansluten.

Jag gillade verkligen Samsung NC10. Det är ett bra köp, för dig som letar efter en billig minidator i den här storleken. Datorn känns gediget byggd, och den har flera fördelar i och med det utmärkta tangentbordet och styrplattan, och inte minst den långa batteritiden.

Billigast pris på Samsung NC10

Hos Prisjakt hittar du lägsta pris på Samsung NC10.
[pj]393468[/pj]

Fakta om Samsung NC10:

  • Kontakt: Samsung
  • Riktpris: 4595 kronor
  • Vikt: 1,3 kilo
  • Storlek: 19 x 30 x 3 cm
  • Processor: Intel Atom 1,6 GHz
  • Lagring: 160 GB hårddisk
  • Internminne: 1 GB (kan byggas ut till 2 GB)
  • Bildskärm: LCD matt 10,2 tum, 1 024 x 600 pixlar
  • Operativsystem: Windows XP Home
  • Övrigt: 3 USB-portar, VGA, SD-kortläsare, Ethernet, WiFi 802.11b/g, Bluetooth 2.0+EDR, mikrofon, högtalare, webbkamera

[b]

Samsung NC10 bild 1
image-493
[/b]

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 651 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna