Säkerhet

Varning för farliga falska Flash-uppdateringar

Några av de vanligaste tilläggen för webbläsare är Adobes Flash Player och Reader (för PDF) så det är inte konstigt att skumma typer som utvecklar farlig kod utnyttjar detta för att lura användare att installera trojaner och annan bråte. Men hur undviker du att bli lurad?

Det mest effektiva sättet att lyckas infektera en dator med trojaner och annan farlig kod, är att lura användaren att själv installera det. Oavsett hur bra säkerhetsprogram man har, så är själva användaren alltid den sista felande länken.

Om du kör Windows finns det flera sätt att infektera en dator, framför allt om du – liksom många andra – är inloggad som administratör. Ett gott råd för att skydda dig är att skapa ett nytt konto i Windows som användare, och bara använda administratörskontot i de få fall det behövs.

Flash Player installer och trojaner

Mac-användare är bättre skyddade. Där behöver du som regel knappa in ditt administratörslösenord för att tillåta installationer, vilket betyder att farlig kod inte kan installeras i bakgrunden utan användarens godkännande. Men även här går det att infektera datorer genom att lura användaren att installera något som man tror är legitimt.

Ett sätt som många Internetskurkar använder sig av för att lura folk, är att få installationer att framstå som uppgraderingar av just Adobe Flash Player och Reader. Det kommer med jämna mellanrum uppdateringar till dessa verktyg så användare är vana vid att behöva installera dem. Är man inte kritisk utan godkänner det mesta, är det lätt att infektera datorn med trojaner.

Cnet har publicerat en läsvärd artikel om hur du ska identifiera en falsk uppdatering av Flash och Reader. Här går man igenom olika punkter att lära sig av. Själva artikeln riktar sig mot Macanvändare men det är lika viktigt på Windows.

När du får ett meddelande om en uppdatering, var källkritisk. Skurkarna är duktiga på att designa sina falska uppdateringar så att de ser legitima ut, men det finns metoder för att undvika det.

Ett vanligt sätt är att använda sig av ett webbläsarfönster som ser ut som en Adobe-uppdatering. Därför är ett tips att stänga ner din webbläsare. Avsluta alla fönster och se till att programmet inte körs. Försvinner fönstret med uppdateringen så var den falsk.

Adobe gör sina uppdateringar via ett speciellt verktyg som installeras tillsammans med Flash Player och Reader. Falska program är egna programvaror som du får ladda ner och köra, en metod som alltså inte används av Adobes legitima program – såvida du inte har Flash eller Reader sedan tidigare. Då behöver du installera det och då ska du kontrollera noggrant att du hämtar hem det från Adobes officiella sajt.

Läs mer i Cnets artikel.

SPONSORLÄNK
Bullguard - Billigt säkerhetspaket!

Bullguard - Billigt säkerhetspaket!

Bullguard Internet Security 2017 är ett testvinnande säkerhetspaket, just nu kraftigt rabatterat! Testa programmet helt gratis i 60 dagar! Ladda ner och prova!

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: säkerhet, Adobe, Flash Player, Reader, PDF, trojaner, farlig kod, antivirus (Intressant?)

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 644 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna
 • Tack för bra tips. http://www.seojobb.se

 • Anders

  Vara inloggad som ”vanlig” användare i windows är rätt tänkt men fungerar tyvärr rätt dåligt i praktiekn då spel och många (dåligt skrivna) programm kräver admin.
  Visst måste man i en Mac skriva sitt lösen. I Windows så behöver man oftast godkänna en UAC-förfrågan. Så det krävs handgrepp av användaren i båda fallen.

  När det gäller Flashplayer så har det äntligen skett en förändring av uppdateringsförfarandet. Tidigare var det som du skriver att man fick upp ett fönster om att det finns en nya version. Numera så sker det dock helt automatiskt och helt i bakgrunden. Under förutsättning att man godkände det vid installationen.

 • GodNatt

  Eller så kan man uppdetera själv genom att gå till adobes hemsida.så vet man att man har den senaste uppdateringen och inte behöver installera något mera.
  http://www.50lappen.se