Bedrägeri

Telesamtal från Microsoft-bedragare fortsätter drabba

Svenskar fortsätter att bli uppringda av engelsktalande bedragare som påstår sig ringa från Microsoft och Windows computer center, och hävdar att den uppringa personens dator är infekterad av virus eller på annat sätt behöver fixas. Man försöker lura användaren på pengar och att de installerar en trojan.

Första gången jag skrev om det här bedrägeriet var ett år sedan. Då började det komma rapporter från användare som blivit uppringda av engelsktalande personer som sa sig ringa från Microsoft. Man försöker lura personer att deras datorer är infekterade av skadlig kod eller dylikt. För att råda bot på detta erbjuder man programvaror och lösningar.

Sedan jag först skrev om det, får jag varje vecka rapporter från läsare som hör av sig och berättar att de blivit uppringda. De flesta gör det rätta att bara lägga på luren, men tyvärr är det en del som faller för bedrägeriet och det kan bli en kostsam historia.

Windows computer center - bedrägeri

Det är främst två metoder bedragarna använder sig av. Antingen försöker man sälja en programvara och tjänst för att fixa det påhittade säkerhetshotet. Via en webbsajt vill de att man beställer deras programvara, som kostar ett par hundra kronor.

Den andra metoden handlar om att få användaren att ladda ner ett program som sägs ”hjälpa Microsoft att fixa datorn”. Det här programmet är en trojan som kommer att försöka stjäla personlig information från datorn, samt ge bedragarna fri tillgång till datorn.

Ringer flera gånger

Många som skriver till mig berättar att bedragarna ofta ringer upp flera gånger, och blir allt mer hotfulla, om man slänger på luren i örat på dem.

En förtvivlad dam berättade att de vägrar sluta ringa. De ringer henne från tidig morgon till sen kväll, och minst två samtal per dag. Nu överväger hon att byta telefonnummer för att slippa samtalen från ”Windows computer center”.

Bedragarna säger sig, som sagt, ringa från Microsoft eller ett företag som arbetar åt Microsoft. De brukar presentera sig som ”datorsupport” (”data support” eller ”computer support”) och ”Windows computer center”.

Jag vill poängtera att Microsoft aldrig någonsin skulle ringa upp sina kunder på det här sättet. Företaget har gått ut med en varning om bedragarna, där man förklarar detta.

Telefonsamtalen brukar kommer från ett dolt/hemligt nummer men ibland har uppringaren numret 001000181 eller +1000181. Bedragarna talar engelska och ofta med en indisk brytning.

Har du blivit uppringd?

Det enda fungerande skyddet mot den här typen av bedrägerier, är utbildning. Därför är det viktigt att sprida informationen. Om du själv blivit uppringt, berätta gärna om det i en kommentar här under artikeln. Vad sa de till dig, hur presenterade de sig och ringde de från något synligt nummer?

Du kan läsa mer om bedrägeriet i artiklar på min blogg:

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: bedrägeri, Microsoft, Windows computer center, bedragare (Intressant?)

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 651 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna