Krönika

Innan du sågar Windows 8 – testa med en pekskärm

I fredags förra veckan lanserade Microsoft som bekant Windows 8. Och innan dess är det många som har kört testversionerna Release respektive Consumer Preview i ett par månader. Det har dock inte varit guld och gröna skogar för Microsoft, för de har fått mycket kritik för det nya gränssnittet.

Microsoft har beskrivit sitt nya Windows 8 som den första versionen av en helt ny generation Windows. Det Windows vi är vana vid, med det traditionella gränssnittet med skrivbord, fönster och ikoner, har hängt med sedan Windows 95, och för ungefär tre år sedan kom den sista milstolpen i form av Windows 7 – enligt Microsoft den bästa versionen av den gamla generationen.

Som du säkert redan vet introducerar Windows 8 ett nytt gränssnitt anpassat för att fungera på pekskärmar. Bakgrunden till varför man byter ut den traditionella skrivbordsmiljön, är hur våra datorer ser ut och fungerar idag.

Windows 8 Modern UI

Förr hade vi alla stationära datorer, med en dator, en extern skärm och tangentbord och mus. Idag är det annorlunda. Bärbara datorer har sedan länge gått om stationära i försäljning, samtidigt som de har blivit allt mindre, lättare och kraftfullare.

Dessutom har vi två andra typer av datorer som många använder mer än en vanlig PC, nämligen smartphones och surfplattor. Pekskärmar finns överallt i vår vardag och för dessa fungerar inte längre den traditionella skrivbordsmiljön. De erbjuder bland annat inte samma precision som musen.

Det är utifrån detta perspektiv som Microsoft utvecklat det nya gränssnittet i Windows 8. Från början kallades det för Metro, och det introducerades redan i Windows Phone 7 – Microsofts operativsystem för smartphones – och därefter i en uppgradering av Xbox. På grund av en rättighetskrock med det tyska företaget Metro AG tvingades man sluta använda namnet. Istället kallas det numera Modern UI (User Interface – användargränssnitt), eller helt enkelt Windows 8-gränssnittet.

Gå till nästa sida: Windows 8 på vanliga datorer

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 650 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna