Krönika

En månad med Windows 10: Är det bra eller dåligt?

Idag är det en månad sedan jag började uppgradera mina datorer till Windows 10, efter att det började släppas den 31 juli. Och så här långt tycke jag att Microsoft har gjort ett väldigt bra jobb. Windows 10 har bara varit en positiv upplevelse, och jag har inte haft några problem på någon av de datorer jag uppgraderat.

Det har märkts att Microsoft portionerat ut uppgraderingen. En Surface Pro fick meddelande från Windows Update att jag kunde uppgradera redan den 31 juli, medan en äldre hybrid-PC från Acer fick vänta att uppgradera sitt Windows 8 till nya 10:an tills i slutet av augusti.

Under hela den första halvan av förgående månade har jag hört från läsare som undrat när de skulle få Windows 10, men idag tror jag att de allra flesta har fått möjligheten. Windows 10 kommer att vara gratis att uppgradera för dig som har Windows 7 eller 8/8.1 i ungefär ett år framöver. Väntar du tills efter 31 juli 2016 kommer du att troligtvis få betala för uppgraderingen.

Problemfri uppgradering till Windows 10

Även om jag själv inte stött på några problem har jag hört från andra som haft både mindre och allvarligare problem. Men överlag verkar det ha gått över förväntan. Och det ser ut som om användare är nöjda, för det har varit rätt tyst bland kritiker – att jämföra med det ramaskri som uppstod efter uppgraderingen till Windows 8.

Den oron som hemanvändare tydligen känt inför Windows 10 verkar mest ha varit i hur operativsystemet skulle se ut. Efter att Windows 8 – vid en första anblick – ändrade på allting, är det inte konstigt att många har varit nervösa inför huruvida de skulle förstå hur Windows 10 fungerar.

Windows 10, test av Tommy k Johansson (TkJ)
image-6559

WIndows 10 har levt upp till förväntningarna – problemfri uppgradering och ett snabbare, stabilare och säkrare operativsystem.

Men det är knappast något problem. Windows 10 är som en kombination av de bra sakerna i Windows 7 och Windows 8. När du kör det på en dator kommer skrivbordet att vara intakt som på Windows 7, med skillnaden att startmenyn ser lite annorlunda ut. Den innehåller nämligen paneler, som vi tidigare såg på hemskärmen i Windows 8. Personligen tycker jag dessa levande paneler fyller en funktion, men om du inte gillar dem är det bara att plocka bort dem och få en startmeny i Windows 7-stil.

Det är små ändringar i bland annat inställningar för Windows. Här har man gjort en ny design för att göra det enklare att hitta och göra ändringar. Men om du skulle vara mer van vid gamla Kontrollpanelen, och saknar den, finns det fortfarande att nå via Utforskaren.

Windows Store är ett guldkorn

I och med Windows 8 lanserades Windows Store, där du kunde ladda ner appar som framför allt var anpassade till pekskärmar och surfplattor. Här har man gjort om en massa. Windows Store finns kvar, men det körs i ett vanligt fönster och så gör även de appar du laddar ner härifrån. De går att använda fint med mus och tangentbord.

Windows Store tycker jag är en väldigt bra nyhet. Än så länge har app-butiken en bit att gå, men funktionen är god. Du får ett enkelt ställe att söka efter, köpa (i de fall apparna kostar pengar) och ladda ner dem ifrån. Detta istället för att söka på Google efter program för Windows – även om du naturligtvis fortfarande kan göra det. En annan fördel med att använda Windows Store är att apparna uppdateras automatiskt. Det är utmärkt ur säkerhetsperspektiv.

Windows Store i Windows 10
image-6560

Windows Store i Windows 10 är en glad nyhet, som låter dig hitta många bra appar att ladda ner säkert.

Jag har som sagt kört Windows 10 på flera datorer i en månad. Systemet har fungerat riktigt bra. Jag har inte varit med om några krascher, och uppgraderingen har inte påverkat prestandan negativt – snarare tvärtom. Det känns märkbart stabilare och snabbare än föregångarna Windows 7 och 8.

För dig som fortfarande har vart tveksam till huruvida du ska uppgradera din dator, kan jag säga: gör det. Jag är säker på att Windows 10 kommer uppskattas. Det allra mesta kommer fungera precis som tidigare, fast ofta snabbare, stabilare och säkrare.

När Windows 7 kom, kallade vi det för operativsystemet som Windows Vista egentligen borde varit. När nu Windows 10 kommit, är det operativsystemet som Windows 8 egentligen borde varit – och lite till.

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Windows 10, Windows, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Microsoft, operativsystem, uppgradering, uppdatering, OS (Intressant?)

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 650 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna