Vilken webbläsare ska du välja idag?

Det händer just nu mycket bland de stora webbläsarna. Internet Explorer 9 och Firefox 4 kommer att lanseras inom kort, och Google Chrome kom nyss i version 10. Men vilken av webbläsarna ska du välja? Kom gärna med dina egna åsikter!

Igår lanserades Google Chrome 10, en uppdatering av webbläsaren som bland annat har en trimmad Javascript-motor. Enligt Google själva ska den nya motorn vara upp till 66 procent snabbare.

Microsoft har kommer att lansera den efterlängtade Internet Explorer 9 den 14 mars, det vill säga på måndag. Och Mozlla är i sin tur på gång att släppa Firefox 4, en version som varit väldigt försenat mycket på grund av buggar.

firefox-4-rc

Firefox 4 kom idag i en så kallad Release Candidate-version (RC), vilket innebär att Mozilla inte kommer att tillföra några nya funktioner. Det enda man riktar in sig på nu är att fixa eventuella buggar, innan man släpper den färdiga versionen.

Javascript-motor och hårdvaruaccelererad grafik

Gemensamt för såväl Internet Explorer 9, Firefox 4 och Google Chrome är att de har snabbare Javascript-motorer. Just Javascript är något som används flitigt på webbsajter idag. Speciellt webbapplikationer, såsom e-posttjänster och dylikt, kör mycket skript. En snabbare motor gör att webbsidorna kan fungera snabbare.

chrome-10

Vidare har alla tre webbläsarna så kallad hårdvaruaccelererad grafik. Det innebär att programmen använder sig av grafikkortets processorer för att rendera grafik, vilket förbättrar prestandan på grafiktunga webbsajter.

Opera, den bortglömda webbläsaren

I skuggan av de tre stora applikationerna finns norskutvecklade Opera. Tyvärr glöms ofta Opera bort, trots att det ären väldigt bra webbläsare. Många gånger har Opera varit först ut med funktioner, som de andra sedan plockat upp.

Opera kom nyligen i version 11, som är en snabb webbläsare med massor av smarta finesser. Om du inte testat Opera, tycker jag att du ska ge det en chans. Kanske gillar du den – kanske inte.

Vilken webbläsare ska du välja?

Valet av webbläsare är i mångt och mycket en smaksak. Personligen kör jag sedan ett bra tag Google Chrome som mitt förstahandsval och jag brukar även använda Internet Explorer 9.

Förr använde jag uteslutande Firefox, men när Chrome blev av med barnsjukdomarna insåg jag att programmet var många gånger snabare och mycket mer stabil än Firefox 3. Idag kör jag i stort sett aldrig Firefox, utom när jag testat Firefox 4. Jag kan dock inte påstå att den nya versionen har imponerat på mig. Firefox 4 är visserligen mycket bättre än Firefox 3, men jag tycker inte den räcker upp till varken Google Chrome 10 eller Internet Explorer 9.

Det som talade för Firefox förut var alla de tillägg som fanns. Numera finns så gott som alla populära tillägg även för Google Chrome, varför det inte längre är ett argument att köra Firefox.

Vad använder du för webbläsare, och varför? Skriv gärna en kommentar här nedan!

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Firefox, Chrome, Internet Explorer, webbläsare, webläsare, browser, Google Chrome, Google, Mozilla, Microsoft (Intressant?)

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 651 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna