Kriminella gäng kan i hemlighet använda din dator!

Trojaner som ger kriminella gäng tillgång till din dator kan gömma sig ordentligt i systemet. Många användare är inte medvetna om att deras datorer är infekterade, eller att datorn används för att genomföra attacker och skicka ut skräppost. Och problemet är vanligare än vad man tror… Vi guidar dig till botnät!

Nyligen arresterades tre spanska män som misstänkts ligga bakom det enorma botnätet Mariposa. De har kontrollerat ett nätverk av uppskattningsvis närmare 13 miljoner infekterade datorer världen över.

”Med den datorkraft som den här mängden datorer, plus deras sammanlagda bandbredd, har att erbjuda, finns det många olika möjligheter”, sa säkerhetsexperten David Sancho från Trend Micro, när jag intervjuade honom angående Mariposa-fallet. ”Det allra mest skrämmande är förmodligen att de kan slå ut i stort sett vilken webbsajt som helst under en lång period. Detta kallas för DDoS (Distributed Denial of Service) och har tidigare genomförts av botnät.”

Men Mariposa är bara ett av många botnät. Den här typen av kriminalitet har formligen exploderat se senaste åren och alla säkerhetsanalytiker är eniga om att det kommer fortsätta öka. De växer sig starkare och starkare, med sammanlagd prestanda som långt överskrider de allra kraftfullaste superdatorerna…

Läs vidare: Vad är botnät och vad gör botnäten?

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 651 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna