Gratis bildredigering: Topp 5 fria program!

Gratis bildredigeringsprogram är ett bra alternativ för dig som inte vill belåna huset för att lägga 14000 kronor på Photoshop, men vill kunna fixa till dina digitalfoton.

I den här artikeln går jag igenom fem gratis program för bildredigering. De riktar sig mot olika typer av användare – allt från proffs till nybörjare som tidigare inte använt någon form av bildredigeringsprogram. Några av programmen är på svenska, medan några saknar översättning. För att bläddra mellan sidorna klickar du på sidnumrena under tipsen.

GIMP – avancerad konkurrent till Photoshop

Bildbehandlingsprogrammet GIMP finns för flera plattformar, bland annat Windows. Det utvecklas under licensen för öppen källkod (open source) så det är helt fritt att ladda ner och använda. På många plan kan GIMP utan problem konkurrera med Photoshop. Har du tidigare använt Photoshop kommer du förmodligen att inledningsvis tycka att gränssnittet är bökigt, men när du väl vant dig vid det lär du inse hur komplext bildbehandlingsprogrammet är.

Det har alla funktioner du kan tänka dig behöva. Skulle något saknas, finns det dessutom många filter och tillägg att ladda ner från nätet. Det finns gott om handböcker och handledningar (tutorials) för GIMP, så skulle du köra fast finns hjälp att få.

Jag skulle inte rekommendera GIMP som ett första bildredigeringsprogram till nybörjaren, men när du vill ta nästa steg och lära dig att göra mer avancerade former av redigering och retuschering, är det ett utmärkt program.

GIMP
image-606

Alla gratis bildredigeringsprogram:

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 646 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna
 • Pingback: Ministry Blog » Blog Archive » Veckans läsning()

 • Mistyli123

  Funkar Paint.NET till mac?

 • Salome Vestermark

  Finns det något enklare bildbehandlingsprogram än gimp till Mac? Hur får man olika färger på orden och hur lyckas man få fet stil på texten, i gimp? Jag är jättetacksam för svar.

 • Stig Carlson

  Jag är nybliven ägare av en digitalkamera och bor iPartille. Önskar svenskspråkig
  distansutbildning/ litteratur gällande
  bildbehandling ex. Paint.Net/XnView och videoredigerng ex Movie Maker(WINDOVS VISTA).Går bra med enbart litteratur för självstudier.

  Med önskan om god fortsättning

  Stig Carlson

 • Pingback: The Blog of Blogs » Blog Archive » Gratis bildredigering med PhotoFiltre()

 • funkar det att ladda ner photoshape helt GRATIS, och utan virus på denna länk: funkar de att ladda ner photoshape här: http://download.cnet.com/3001-2192_4-10703122.html?spi=c143b9488bae89488856a8195edc66dc&part=dl-6295843

  Vore tacksam för svar då ingen annan hjälper mig!

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet()

 • TkJ

  Leif: Sorry, har uppdaterat!

 • Leif Larsson

  Varför ingen bild på Irfanview? Dessutom nämner du inte att den finns översatt till svenska.

 • TkJ

  Oups! Fixat. Så kan det gå när man skriver sista texten ute i solen… :-)

 • Det heter irfanview. Du har i alla fall varit konsekvent att och skrivit fel genom hela texten. En snabb koll på länken du lade in hade hjälpt dig. Förväntar mig en högre redaktionell koll från dig. :-)