Gratis bildredigering: Topp 5 fria program!

Gratis bildredigeringsprogram är ett bra alternativ för dig som inte vill belåna huset för att lägga 14000 kronor på Photoshop, men vill kunna fixa till dina digitalfoton.

I den här artikeln går jag igenom fem gratis program för bildredigering. De riktar sig mot olika typer av användare – allt från proffs till nybörjare som tidigare inte använt någon form av bildredigeringsprogram. Några av programmen är på svenska, medan några saknar översättning. För att bläddra mellan sidorna klickar du på sidnumrena under tipsen.

GIMP – avancerad konkurrent till Photoshop

Bildbehandlingsprogrammet GIMP finns för flera plattformar, bland annat Windows. Det utvecklas under licensen för öppen källkod (open source) så det är helt fritt att ladda ner och använda. På många plan kan GIMP utan problem konkurrera med Photoshop. Har du tidigare använt Photoshop kommer du förmodligen att inledningsvis tycka att gränssnittet är bökigt, men när du väl vant dig vid det lär du inse hur komplext bildbehandlingsprogrammet är.

Det har alla funktioner du kan tänka dig behöva. Skulle något saknas, finns det dessutom många filter och tillägg att ladda ner från nätet. Det finns gott om handböcker och handledningar (tutorials) för GIMP, så skulle du köra fast finns hjälp att få.

Jag skulle inte rekommendera GIMP som ett första bildredigeringsprogram till nybörjaren, men när du vill ta nästa steg och lära dig att göra mer avancerade former av redigering och retuschering, är det ett utmärkt program.

GIMP
image-606

Alla gratis bildredigeringsprogram:

Skribent: Tommy k Johansson
(Lista alla 654 artiklar av skribenten)
Annons
Senaste artiklarna